Meksykańskie wege burito
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju włóż ryż i podsmażaj przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Smaż na niedużym ogniu przez kolejne kilka minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj szczyptę soli i niewielką ilość kuminu. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Zawartość patelni zalej wywarem z warzyw i duś pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, oregano i szczyptę ostrej papryki. Połącz wszystkie składniki ze sobą i dalej duś do momentu, w którym ryż wchłonie płyn i stanie się miękki. Jeśli wciąż jest twardy, dolej odrobinę wody i dalej duś do miękkości. W międzyczasie możesz przygotować świeże warzywa do burrito. Umytą paprykę, cebulę i pomidory pokrój w cienkie paski. Kolendrę posiekaj. Tortillę podgrzej na suchej patelni, aby stała się miękka. Gotowy placek ułóż na desce i nałóż na środek niewielką ilość ryżu oraz świeże, pokrojone cienko warzywa. Na wierzchu umieść plasterek mozzarelli i posyp odrobiną kolendry (lub ulubionych świeżych ziół). Całość zawiń w szczelnie zamkniętą saszetkę. Każde burrito ułóż na rozgrzanej patelni grillowej i podpiecz do momentu aż lekko się zarumieni. Smacznego! |