• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy codzienne.

Codzienne wpisy z nowymi przepisami

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Meksykańskie wege burito

 
 

Składniki:

3 duże tortille (pszenne lub razowe)

100 g białego ryżu
300-400 ml warzywnego bulionu
1/2 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
2 dojrzałe świeże pomidory
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
Ser mozzarella (opcjonalnie)
Świeża kolendra
Olej roślinny

Sól, pieprz, ostra papryka, kumin, oregan

 

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju włóż ryż i podsmażaj przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Smaż na niedużym ogniu przez kolejne kilka minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj szczyptę soli i niewielką ilość kuminu. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Zawartość patelni zalej wywarem z warzyw i duś pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, oregano i szczyptę ostrej papryki. Połącz wszystkie składniki ze sobą i dalej duś do momentu, w którym ryż wchłonie płyn i stanie się miękki. Jeśli wciąż jest twardy, dolej odrobinę wody i dalej duś do miękkości.

W międzyczasie możesz przygotować świeże warzywa do burrito. Umytą paprykę, cebulę i pomidory pokrój w cienkie paski. Kolendrę posiekaj.

Tortillę podgrzej na suchej patelni, aby stała się miękka. Gotowy placek ułóż na desce i nałóż na środek niewielką ilość ryżu oraz świeże, pokrojone cienko warzywa. Na wierzchu umieść plasterek mozzarelli i posyp odrobiną kolendry (lub ulubionych świeżych ziół). Całość zawiń w szczelnie zamkniętą saszetkę.

Każde burrito ułóż na rozgrzanej patelni grillowej i podpiecz do momentu aż lekko się zarumieni.

Smacznego!

05 maja 2020   Dodaj komentarz
Meksykańskie   wege   burito   jak   przepis  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Pinekel | Blogi